Een prom

Een prom is een semiformeel dansbal dat aan het einde van het schooljaar wordt gehouden. Hiermee wordt het schooljaar afgesloten. Het woord “prom” is afkomstig van het woord “promenade”.

Wat houdt een prom in? 

Op de kleinere middelbare scholen mogen alle leerlingen naar het eindejaarbal gaan. Op de grotere middelbare scholen mogen echter alleen leerlingen komen die in de laatste twee klassen zitten. Het bal voor de elfde klas wordt ook wel junior prom genoemd en het bal voor de twaalfde klas (de laatste klas) wordt ook wel senior prom genoemd. Sommige universiteiten houden ook een prom.
De bedoeling van een prom is dat elke jongen een meisje vraagt om als date mee te gaan naar de prom. De koppels hoeven niet perse samen een relatie te hebben, maar als ze samen een paar hebben gevormd, wordt er wel van hen verwacht dat ze samen aan komen. Het maakt verder niet uit of het koppel de hele avond samen blijft. Verder wordt het meisje door de jongen opgehaald met de auto. Hij huurt een auto, of nog liever een limousine met een chauffeur. Het is een ongeschreven regel dat het absoluut niet de bedoeling is om door de ouders gebracht en opgehaald te worden. 
Tijdens de prom wordt er meestal gedanst en gedineerd. Vaak wordt er punch geschonken. Dit kan met alcohol of zonder alcohol, afhankelijk van de leeftijd. 
Meestal wordt de prom georganiseerd door leerlingen en docenten. Hierbij wordt er gezorgd voor de zaal, de drankjes, het diner en artiesten. Ook is het erg belangrijk dat er een leuk thema wordt bedacht.

 

Wat wordt er gedragen tijdens een prom?

Jongens gaan traditioneel naar een prom; ze dragen een smoking. Bij de meisjes is het echter een big deal hoe ze eruit zien tijdens een prom. Ze dragen een avondjurk, wat ook wel een prom dress wordt genoemd en vaak dragen ze daar zelfs nog handschoenen bij. Het kan wel voorkomen dat het prom een bepaald thema heeft waar naar gekleed mag worden en dan hoeft het ook niet zo netjes te zijn. Zo kan het thema ervoor zorgen dat het toegestaan is om in een zwembroek naar de prom te komen. Meisjes steken vaak hun haar op, wat ze vaak met meerderen thuis doen, of ze laten het doen in een schoonheidssalon. Een traditie is een bloemstuk aan elkaar geven. De jongen geeft een corsage aan het meisje en het meisje geeft een boutonnière aan de jongen, die hij in zijn knoopsgat kan dragen.

Prom king en prom queen

Iets wat als belangrijk wordt beschouwd, is het kiezen van de prom king en prom queen. Uit een aantal genomineerde leerlingen word het paar uitgekozen.