De betrokkenheid van het publiek is één van de belangrijkste onderdelen van een show. Dit naast een getalenteerde artiest zijn. En of het nu om zingen, gitaar spelen of een ander instrument of talent gaat, als jij ervoor kunt zorgen dat het publiek jou aardig vindt, dan ben je goed op weg om naam in de showbusiness te maken.

Op het podium met je publiek in contact komen, is een gemakkelijke manier om ervoor te zorgen dat dit publiek houdt van wat jij doet. En als datzelfde publiek houdt van wie je bent, dan zullen ze veelal ook genieten van wat je op het podium doet en wordt het een succesvol optreden.

Het belangrijkste doel van een artiest bij een optreden is om het publiek energie te laten krijgen. Dit betekent dat de artiest het publiek op zo’n dusdanige manier zal betrekken dat ze van elk moment van de show genieten. En jou hopelijk nog een keer terug willen zien. Deze betrokkenheid begint dus al bij het opwarmen voor de show.

Onderschat de kracht van een goede introductie niet

Je introductie en openingsact, plus de manier waarop jij een optreden introduceert, maken allemaal deel uit van het creëren van verbindingen tussen jezelf, je mogelijke mede performers of muzikanten en het publiek. Beschouw deze introductie dus niet als iets vanzelfsprekend.

Humor is voor velen misschien wel de grootste ijsbreker en het is een feit dat iedereen graag lacht. Vind dus een aantal manieren om humor aan jouw show toe te voegen. Je publiek zal dit niet alleen geweldig vinden, maar het maakt ze ook veel ontvankelijker voor al het andere dat je doet.

Nodig het publiek uit om mee te doen

Het idee van mensen dat met de muziek of een showelement mee klappen of mee fluiten, zal niet alleen hen maar ook jou een warm gevoel geven. Veel shows en optredens zijn heerlijk om bij te zitten en enkel te aanschouwen, maar soms is het moeilijk om de drang om op de muziek van de show te bewegen te weerstaan. Nodig het publiek in dit geval zeker uit om op te gaan staan en in beweging te komen.

In principe kan alles wat je kunt doen om ze aan het praten, zingen, lachen of bewegen te krijgen, je show verbeteren. Dus als er momenten van intimiteit zijn, waarom laat je het publiek dan niet veel kleine lichtjes in het donker maken. Dat zorgt immers voor veel meer sfeer. Unieke bedrukte aanstekers  of smartphones met lichtjes kunnen hier goed dienst doen.

Houd van je publiek

Voel nog voordat jij op het podium stapt de energie die jouw publiek uitstraalt. Oefen jezelf in het waarnemen van deze energetische velden. Want elk persoon, elk levend wezen, elke ruimte genereert energiestromen (denk maar aan een aura). Denk er bovendien over na hoe jij dit publiek wilt laten voelen. Stuur bewust positieve gevoelens naar hen. Houd van je publiek en jouw publiek zal van jou houden!

Maak een goed verhaal

Iedereen houdt van een goed verhaal, dus gebruik een verhalend formaat om je performances aan elkaar te weven. Is er een soort thema dat tot jouw programma heeft geleid? Gebruik dan inleidingen en feitelijke informatie om ervoor te zorgen dat het publiek dit begrijpt.

Uiteindelijk is het zo dat je lichaamstaal en al jouw inspanningen om het publiek bij je show te betrekken, gegarandeerd voor gedenkwaardige optredens zorgt. En zal afhankelijk van het evenement dan ook een voller huis aantrekken. Plus onthoud als laatste goed dat als jij plezier hebt, het publiek dat ook zal hebben. Zo simpel is het gewoon!